“Met uiteenlopende mensen topresultaten boeken”

“Buiten gebeurt het; daar lopen de mannen en wordt het werk gerealiseerd. Daar wil ik bij zijn.” Aan het woord is Xander Ollefers. Sinds 2013 is hij in dienst van Hendriks ruwbouw. Eerst als uitvoerder maar al snel daarna als projectleider. “Toen ik werd aangenomen, had ik al aangegeven dat ik méér wilde dan één bouwkeet.”

Mensen-mens

Het gevolg is wel dat Xander Ollefers van hot naar her vliegt. Met verschillende projecten onder z’n hoede is het de kunst om alles goed draaiend te houden. Dat lukt Xander uitstekend. “Dat vind ik leuk. Het voelt alsof je bij een bedrijf werkt dat jong en dynamisch is. Ik heb allemaal projecten die je oprecht uitdagend mag noemen. Het is daarbij echt een sport om ervoor te zorgen dat alles goed draait. Wat het verschil daarbij maakt zijn de mensen, de jongens op de bouw die de ruwbouw realiseren, maar ook de collega’s die op kantoor projecten voorbereiden. Je mag mij gerust een mensen-mens noemen. Ik vind het leuk om met mensen om te gaan. De uitdaging voor mij zit ‘m erin dat je met heel uiteenlopende mensen toch steeds weer het beste resultaat wilt bereiken.”

Verbinden en communiceren

Xander is echt iemand die wil verbinden en communiceren. “Ik zie het als mijn taak om al die verschillende mensen tot één team te smeden. Zelf ben ik daarbij eerlijk en open. Ik vind dat die stijl bij ons bedrijf past: een man een man, een woord een woord. Dat wil niet zeggen dat iedere medewerker hetzelfde hoeft te zijn, maar het is denk ik wel goed als je naar elkaar duidelijk bent.”

Werken op de bouw is tegenwoordig steeds internationaler. Het aantal buitenlanders op de bouwplaats wordt steeds groter. Merkt Xander daar ook wat van?: “Absoluut. Ik werk al 15 jaar met een Pools team. Gedreven jongens die hun vak tot in de puntjes verstaan. En omdat ik graag met die jongens wil kunnen communiceren, heb ik speciaal een cursus Pools gedaan. Een moeilijke taal die ik net voldoende beheers om de onderlinge band en de samenwerking verder te versterken. Door nét even een stapje meer te zetten, kun je beter verbinden.”

Een leven lang leren

In totaal volgde Xander twee cursussen Pools. “Ik ben ervan overtuigd dat het goed is om te blijven leren. Maar dan het liefst wel iets waar je wat aan hebt én wat je leuk vindt. Naast Pools heb ik bijvoorbeeld ook een cursus leidinggeven gevolgd. En -typisch Hendriks- ook de cursus ‘stoppen met roken’ kon ik dankzij het bedrijf volgen. Het typeert de betrokkenheid die Hendriks heeft bij de gezondheid van medewerkers. Niet betuttelend maar wel zorgzaam.”

Terug naar alle verhalen