“Investeren in het binden van nieuwe medewerkers”

Opleiden, leren, beter worden – het zijn onderwerpen die regelmatig terugkomen tijdens gesprekken met medewerkers van Hendriks. Gerrit Budding is een sprekend voorbeeld van die betrokkenheid bij collega’s. Als leermeester begeleidt hij jongeren die net klaar zijn met school of daar nog mee bezig zijn. “Ik probeer ze mee te nemen naar de toekomst zodat ze zelf gaan inzien wat er nu nodig is.”

Leg je oor te luister in de branche en je zult op veel plaatsen hetzelfde verhaal horen: een tekort aan jonge medewerkers. Bij Hendriks stalen bekistingtechniek is het niet anders. Wat wel verschilt is de aanpak. Gerrit Budding: “Het is altijd moeilijk om jongeren aan een bedrijf te binden. Dat lukt wel als je ze het gevoel kan geven dat ze op de juiste plek beland zijn. Ik probeer dat te doen door ze een blik in de toekomst te geven. Door samen terug te kijken, ervaren ze wat er nu nodig is: een opleiding, een baan en voor velen een combinatie daarvan.”

Op de werkvloer van Hendriks stalen bekistingtechniek leren jonge studenten praktische en sociale vaardigheden. “Het is belangrijk dat studenten bij ons in de praktijk leren”, aldus Gerrit. “Zo kunnen we studenten laten ervaren dat werken in de techniek mooi en uitdagend is. Bovendien zijn mensen met een technische opleiding hard nodig.”

Kennis overdragen

Als praktijkopleider begeleidt Gerrit jongeren van 16-30 jaar die een studie doen op niveau 1, 2 of 3. Jaarlijks zijn er zo’n zes leerlingen waar Gerrit zich over ontfermt. De samenwerking met docenten varieert van dagelijks tot wekelijks. “In de markt is de oudere garde royaal vertegenwoordigd. Ook binnen ons bedrijf. Maar we doen er wel alles aan om de kennis van de seniors weer over te dragen op jongeren. De ene keer gaat dat beter dan de andere keer, maar voor beide partijen is het zeer leerzaam. Ik vind het prachtig om te doen en sta eigenlijk 24 uur per dag klaar voor de leerlingen die ik begeleid.” Dat Gerrit het in z’n vingers heeft, bewijst de prijs die hij vorig jaar ontving als beste praktijkopleider voor mbo-studenten van de provincie Utrecht in de sector Techniek en gebouwde omgeving. “Een leuke waardering, maar het is ook gewoon m’n werk.”

Naast praktijkopleider is Gerrit zelf ook nog teamleider van een aantal constructiemedewerkers. “Een mooie mix van werkzaamheden, waar Hendriks alle ruimte voor geeft. Naast opleiden, probeer ik zelf ook consequent wat aan opleiding te doen. Bovendien leer ik iedere dag weer van de vragen die ik van de leerlingen krijg.”

Terug naar alle verhalen