“Goed voorbeeld doet goed volgen”

Bij het binnenlopen van zijn kamer maken de trappers onder zijn bureau al snel duidelijk dat Peter Kraaijeveld zich, als algemeen directeur van de Hendriks groep, ervoor inzet om vitaal en fit te blijven. “Practice what you preach” noemt hij het: goed voorbeeld doet goed volgen. En daar zijn niet alleen de trappers een bewijs van.

We praten met Peter over zijn kijk op werken, de keuzes die je daarbij maakt en de rol van Hendriks daarin. “Wij willen onze medewerkers niet beoordelen op de overuren die ze maken, maar op de meerwaarde die ze voor Hendriks hebben”, opent hij het gesprek. “Als je goed bewust bent van die meerwaarde, besef je als bedrijf beter dat onze medewerkers het belangrijkste goed zijn. Dat betekent ook: zorgen dat je personeel je zo lang mogelijk trouw blijft. Wie zich goed inzet voor Hendriks, mag van Hendriks iets terug verwachten: een plezierige werkomgeving, fijne collega’s, ruimte om jezelf te ontplooien – thuis en op kantoor. Als je dat goed doet, daar serieus op inzet en ruimte biedt voor een gezond evenwicht tussen je activiteiten thuis en op kantoor, dan staan alle omgevingsfactoren in de goede richting.”

Fanatiek drummer

Zelf probeert Peter zich regelmatig te ontspannen door even helemaal uit z’n dak te gaan. “In het verleden heb ik veel gekickbokst, maar op een goed moment ben je –mede door blessures- wel ’s aan iets anders toe. Tegenwoordig ben ik fanatiek drummer – een perfecte manier om alles even los te laten. Ik ben daarnaast uiteraard wel blijven sporten, onder meer hier op het bedrijf. Mij heeft het geleerd dat het belangrijk is om af en toe helemaal los te komen van je werk. Alleen op die manier kan je er daarna weer helemaal fris tegenaan.”

Wit-Rusland

Peter vervolgt over zijn eigen situatie: “Buiten mijn werk vind ik die afleiding onder meer in het vrijwilligerswerk dat ik doe. Ruim 25 jaar geleden ben ik ooit eens door een vriend van me die vrachtwagenchauffeur was, gevraagd om als sjouwer mee te rijden naar Wit-Rusland. Hij ging daar ziekenhuismateriaal en kleding afleveren dat hier in Nederland was opgehaald. Ik ben er eigenlijk nooit meer los van gekomen. Ik zag hoe het daar was en hoe wij het hier hebben. Als je die verschillen ziet en voelt, dan jeuken je handen om er iets aan te doen. En dat doe ik nog steeds. Weliswaar niet meer als sjouwer maar nog wel door het leggen van contacten en het overtuigen van mensen – op die manier komt m’n cursus Russisch ook nog ieder jaar van pas.”

Terug naar alle verhalen