“Gedeeld gevoel van betrokkenheid”

Wie droomt er niet van: een baan die bij je past en waar je ook na tientallen jaren nog steeds met plezier naar toegaat. Dat is het geval bij Joop Evers, die we dagelijks achter de kantbank bij Hendriks plaatbewerking treffen. Een man met hart voor het bedrijf én een gepassioneerde EHBO’er.

Wie bij Joop aanschuift, krijgt te maken met iemand die trots is op zijn vak. Inmiddels is hij de 60 gepasseerd maar nog steeds gaat hij dagelijks met veel plezier naar z’n werk. “Ik ben blij dat ik kan en mag werken”, vertelt Joop. En dat werken dat doet hij al heel wat jaren. “Na de ambachtsschool ben ik begonnen in de metaalwereld. Eerst achter een conventionele vingerbank maar later achter steeds geavanceerdere apparatuur. Tegenwoordig werken ze volautomatisch en wordt het materiaal vanaf de tekening direct aangevoerd.”

Betrokken bij Hendriks

Al dertig jaar werkt Joop bij Hendriks plaatbewerking. Daarvoor werkte hij ook al 12 ½ jaar bij de voorganger daarvan. “Na al die jaren voel ik me nog steeds een beetje eigenaar van het bedrijf. En als je het mij vraagt is dat binnen Hendriks een gevoel dat breed gedeeld wordt. Die betrokkenheid bij het bedrijf komt ook door de collega’s waar je mee samenwerkt. Het mooiste vind ik nog steeds als mijn baas bij me komt en zegt dat een bepaald werkstuk door niemand kan worden gemaakt. Hij weet dat ik het werk dan oppak en ervoor zorg dat het gemaakt wordt. Die interactie met collega’s is belangrijk. Voor de sfeer, voor het gevoel van verbondenheid én voor het gezamenlijke succes. Ik merk dat we veel voor elkaar over hebben. Sterker nog, als ik in m’n vrije tijd een evenement ergens heb waar mijn baas net op vakantie is, dan komt hij even koffie langsbrengen. Dat is iets om trots op te zijn.”

Overtuigd EHBO’er

Die evenementen komen nog wel eens voor want buiten z’n werk is Joop overtuigd EHBO’er en EHBO-docent. “Ik houd van mensen helpen”, legt Joop uit. “Daarom ben ik ooit naast mijn werk met een EHBO-opleiding begonnen en bij de vrijwilligers van het Rode Kruis betrokken geraakt. Daar heb ik ook mijn vrouw leren kennen en ben zo ook terecht gekomen in de ambulancewereld. Tien jaar lang ben ik als vrijwilliger ambulancechauffeur geweest. Toen dat vrijwilligerswerk later geprofessionaliseerd werd, heb ik gekozen voor mijn eigen beroep van bankzetter. Ik heb in 2005 nog wel een koninklijke onderscheiding voor dat werk gekregen, maar mijn hart ligt uiteindelijk toch bij mijn baan bij Hendriks. Ik ben nog wel steeds actief in de EHBO-wereld maar dan als opleider. EHBO-werk doe ik tegenwoordig samen met mijn dochter; kortgeleden ben ik nog geslaagd voor de cursus Evenementen EHBO.”

Op de vraag of Joop zijn EHBO-achtergrond ook inzet op het werk, antwoordt hij enthousiast: “Absoluut. Ik ben verbandmeester en aanspreekpunt voor EHBO binnen Hendriks plaatbewerking. Maar ik moet daarbij wel opmerken dat bij veiligheid bij het bedrijf met hoofdletters wordt geschreven. Dat geeft het gevoel dat je serieus wordt genomen: als EHBO’er én als werknemer. Dat maakt het werken hier wel zo leuk en interessant.”

Terug naar alle verhalen