“Invulling geven aan je leven”

Dagelijks pendelt Fouad el Farissi op en neer van Overvecht naar Veenendaal waar hij bij Hendriks ruwbouw als werkvoorbereider werkt. Hij sleepte zich door de financiële crisis van 2009 om bij Hendriks zijn plek te vinden. “Dankzij de balans die ik hier vond, kan ik nu jongeren proberen te helpen ook succesvol te zijn.”

Een gesprek met Fouad is een gesprek met een echte professional, met iemand die zijn hart aan de bouw heeft verpand. Hij studeerde Bouwkunde en maakt zijn entree bij een architectenbureau en stapte daarna over naar een aannemersbedrijf om daar de fijne kneepjes van het vak te leren. “Door de vele contacten die ik had en de grote variatie in m’n werk, leerde ik al snel wat samenwerken en communiceren betekent. Het zijn de pijlers onder de bouw.”

Financiële crisis

De grote tegenslag kwam er in 2009 toen het aannemersbedrijf waar Fouad werkte door de financiële crisis aan een ontslagronde begon. Ook hij bleef niet gespaard. Hij vertelt hierover: “Het was een forse tegenslag maar ik wilde niet bij de pakken neer gaan zitten. Je wilt verder in het leven en werk is voor mij daar een essentieel onderdeel van. Ik heb van alles geprobeerd, maar het bleek niet zo makkelijk om in de bouw weer een passende baan te vinden. Ik heb vijf jaar werk gedaan dat niet echt bij me paste, maar waarmee ik wel verzekerd was van inkomen.”

Binding en samenwerking

Tijdens de crisisperiode werd Fouad weliswaar regelmatig benaderd door detacheringsbureaus maar dat draaide in bijna alle gevallen op niets uit. Toch bleef hij volhouden om weer een plek in de bouw te veroveren. Die plek kreeg hij bij Hendriks ruwbouw. “Binnen een week hadden we ons eerste gesprek en een week daarna kon ik aan de slag. Dat doorpakken en voor elkaar iets willen betekenen, is typisch Hendriks. De onderlinge binding en samenwerking zijn heel bijzonder en vormen de basis voor een mooie balans tussen werk en privé. Ik mag wel zeggen dat ik die balans hier echt heb gevonden. Met die balans presteer je ook beter: je werk is geen belasting maar een uitdaging.”

Als Fouad gevraagd wordt hoe hij dat thuis invult, antwoordt hij: “Het succes dat ik hier heb en ervaar, wil ik overdragen op anderen. Jongeren bij ons in de wijk probeer ik te helpen door ze aan te geven hoe je aan succes in je leven kunt werken. Het is bevredigend om te zien dat die boodschap aankomt in een wijk die vaak minder positief in het nieuws is. Samen kun je zo werken aan een betere samenleving.”

Terug naar alle verhalen