“Focus op vernieuwing, opleiding en toekomst”

“In de bouw worstelen we met faalkosten. Om die kosten omlaag te brengen, leg ik graag de nadruk op vernieuwing en verbetering op de werkvloer.” Aan het woord is Roel Priest van Hendriks stalen bekistingtechniek. Een gesprek met een gepassioneerde directeur die volop ruimte geeft aan emotie.

Ondernemerschap stimuleren, daar draait het volgens Roel om. “Medewerkers duidelijk maken wat er van hen wordt verwacht, maar ze wel de ruimte geven om zelf te sturen hoe dat wordt bereikt. Ik geloof dat je meer kunt bereiken met je organisatie door de verantwoordelijkheid zo ver mogelijk naar beneden te leggen. Door de diverse teams de ruimte te bieden, ontwikkelen ze zich sneller en beter. En de leidinggevenden en teams zijn zeker niet alleen bezig met “productie draaien”, maar ook met vernieuwing en opleiding. Juist dat soort onderwerpen bepalen hoe succesvol je als bedrijf in de toekomst kunt zijn.”

Stappen vooruit zetten

Met zijn frisse kijk op ondernemen heeft Roel met zijn team al de nodige verbeteringen kunnen realiseren. “Maar er blijft nog veel moois over om te doen. Bijvoorbeeld het verbeteren van de effectiviteit van ons team leidinggevenden, waar we sinds kort mee zijn gestart. Hiermee doen we een stevige stap vooruit en als mens geniet ik op de achtergrond van alle boeiende processen die er spelen, en waar je als team je voordeel mee kan doen.”

Een ander voorbeeld is de verbetering van de manier waarop projecten geëvalueerd worden. Roel vertelt: “We evalueren niet langer ieder project apart, maar we leggen de focus op de belangrijkste oorzaken van faalkosten, en gaan daarmee aan de slag. Anders gezegd: er is te weinig tijd om alle fouten in een keer aan te pakken, dus stel prioriteiten: de belangrijkste zaken eerst.”

Blijven leren is belangrijk

Buiten kantoortijden is Roel op verschillende terreinen actief. Adviesklussen bij andere bedrijven, maar ook met studie: filosofie en Latijn. “Ik houd er van om over mensen en processen na te denken: filosoferen waarom zaken lopen zoals ze lopen. En nadenken over de vraag hoe dat anders of beter kan.” Op de vraag of studeren voor hem belangrijk is, antwoordt Roel: “Absoluut. Ik krijg veel energie door verschillende dingen te doen. Op die manier blijf je scherper in je eigen bezigheden. En dat vind ik het mooie aan ons bedrijf: je krijgt er alle ruimte om verschillende zaken op te pakken en bezig te zijn met je zakelijke en persoonlijke groei.”

“En als iemand iets wil leren wat niet direct toepasbaar is in zijn werk: doen! Want ik ben het helemaal eens met Frank Zappa: A mind is like a parachute. It doesn’t work if it is not open.

Terug naar alle verhalen